La resclosa està construïda amb pedres de riu i ciment. De forma de mig arc, té com a estreps roca natural per la banda del Raval i mur de formigó armat per la banda que dóna al carrer del Prat. Des de la resclosa surt, a mà esquerra, el canal del mateix nom, el de més poca longitud de tots els canals que hi ha a Ripoll.
Observacions:
L'entorn és digne, amb un passeig amb places de pàrquing i zona per a esbarjo de la mainada. L'únic aspecte que caldria millorar és la banda que dóna al raval de Barcelona, amb l'arrencada del pont poc destacada, i el carrer i els habitatges, que ofereixen una imatge rància. La zona pròxima a la resclosa és de pesca controlada de truites. Com a elements que cal tenir en compte, trobem riu avall: el pont del Raval, el fragment de muralla del segle XIV i el pont de l'Arquet. Riu amunt tenim el pont del passeig de la Farga Catalana. Alhora, cal destacar la presència de les dependències on hi ha la farga Palau i l'edifici que acollia el casal dels Taurinyà, del segle XVII.
Dades històriques:
L'any 1903 l'empresa Forcada Vidal y Compañía va reformar la resclosa, substituint els cabirons i estaques de fusta que li donaven cos per pedres de riu i ciment. L'obra no va significar canviar l'altura de la resclosa. Arran de l'aiguat del 1982, que va afectar la part posterior dels habitatges del carrer del Prat que donen al riu Freser, es va acordar, el 1983, fer obres de canalització del riu, consistents a fer els murs de contenció i a retallar la llargada de la resclosa, que, abans de les obres, arribava a la base del pont del Raval.
Cronologia:
1903-1904
Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, entre el pont del Raval i el passeig de la Farga Catalana.
Usos : actual:
Cap. Element integrat al paisatge urbà.
Usos : Inicial:
Agafar aigua per a establiments industrials.
Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo
Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo
Estat de conservació : entorn immediat:
Bo
Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Cap
Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000