Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Manlleu
Comarca:
Osona
Descripció:

Conjunt fabril que conserva el mateix estil de construcció en tots els seus edificis: pedra vista. Hi havia: menjador, vestidor, pisos dels encarregats, torre de l'amo, magatzems, tallers de fusteria, manyans, electricistes, etc., sala de turbines, sala caldera (va esclatar uns anys abans de tancar la fàbrica), pou exterior, oficines. Les naus on hi havia les màquines són de planta baixa. Destaca la nau principal, amb columnes de ferro i d'una gran superfície: 100 x 80 m. Hi ha també la xemeneia de la caldera, quadrada, d'uns 40 m d'altura, dues turbines Francis de disposició vertical, de vers el 1886 i en desús, i una Kaplan del 1955. El salt brut és d'1,90 metres, el cabal màxim de 12.500 l/s i la potència nominal neta de la central de 210 kW.

Altres denominacions:
La Hilandera

Observacions:
A principis del 2000 la fàbrica va ser comprada per la família Rovira de Manlleu, que la va reobrir, però amb una altra dedicació industrial.

Dades històriques:
L'origen del salt de can Llanes és a la presa de l'antic molí de Regàs o molí de la Cavalleria o molí de Baix, de finals del segle XVII. La fàbrica tèxtil es va construir el 1844. Després, ja al segle XX, va ser de P. i J. Comas (propietari també del Dolcet), i quan va tancar era propietat d'Hilandera, SA. El salt d'aigua segueix sent aprofitat encara avui dia.

Cronologia:
1844 - s. XX

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, al final del passeig del Ter.

Usos : actual:
Fàbrica

Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Cartografia:
ICC. Roda de Ter 332-4-1. E.1:5000