Les naus de la fàbrica, de tres plantes, es troben incorporades dins el conjunt de la colònia Malars i es troben en molt mal estat de conservació. La turbina és del model Francis. Salt d'aigua de 2,7 m. Disposa d'un netejareixa automàtic i d'una comporta de descàrrega de fons. El canal de desguàs té 100 m de longitud. Abans la reixa estava accionada per cremallera i volant.
Observacions:
L'any 1963, i dalt d'una muntanyeta a pocs metres de la vella, es va construir la nova fàbrica, ja que la vella s'inundava quan el riu baixava crescut. Aquesta fàbrica nova va tancar el 1996, però el 1999 Diemen la va comprar. La turbina subministrava energia a la fàbrica nova; tenia un regulador suís Eserbiche. En subhasta, els germans Serra de Banyoles compren, l'any 1996, el salt d'aigua per 96 milions, un preu exagerat.
Dades històriques:
Va ser de les primeres fàbriques de la comarca. El 1827, Gaspar Molas demana una nova concessió d'aigües per augmentar la producció de cardar cotó. El 1837 les instal·lacions van ser incendiades pel carlí Tristany. Tot seguit la fàbrica va ser rehabilitada; constava de dos edificis i algunes cases amb maquinària accionada amb energia hidràulica mitjançant rodes de fusta. Dècades després es van utilitzar les turbines. Hi ha una data al llindar d'una porta de l'any 1780 que possiblement indica la fundació de l'antic molí fariner i draper. L'any 1996 va ser comprada pels germans Serra de Banyoles per 46 milions de ptes. en una subhasta.
Cronologia:
1827 - s. XX
Accés:
Fàcil. Ctra. asfaltada que comunica Roda de Ter amb la carretera Vic-Manlleu.
Usos : actual:
Tancada
Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil.
Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent
Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent
Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent
Estat de conservació : entorn immediat:
Bo
Estat de conservació : entorn proper:
Bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Edifici tancat.
Cartografia:
ICC. Roda de Ter 332- 4-1. E.1:5000