Componen la fàbrica dues naus fetes amb còdols, ciment i margues (pedres), una a continuació de l'altra. La més gran és la més antiga, i totes dues tenen finestres repartides regularment. La més vella té uns semisoterranis i planta baixa, de 1.000 m2, i 1a planta. La més nova té uns soterranis de 1.000 m2, 1 planta baixa i 1a planta. La nau nova té una turbina Francis de 200 CV i una turbina petita Francis per a l'enllumenat, de 50 CV. La fàbrica vella té una turbina Francis de 250 CV.
Altres denominacions:
Filatures Marquet i Filatures Voltregà
Observacions:
Les naus antigues es troben en molt mal estat de conservació. S'ha enfonsat part de la teulada i molts vidres estan trencats. Les naus noves, tot i que abandonades, es conserven més bé.
Dades històriques:
L'hereu de la casa de pagès de Gallifa, propera a la fàbrica, juntament amb un capitalista de Barcelona, van construir les fàbriques. Posteriorment van passar a mans d'altres propietaris: Sarinanell i un fill de la Rierola de Manlleu. Als anys vint ho va comprar la família Marsal. Els darrers anys va funcionar com a dues empreses: Filatures Voltregà a la nau més vella, i que va tancar el 1995, i Filatures Marquet, que posteriorment es va convertir en societat anònima laboral i que va tancar el 1999-2000. Aquesta última estava situada a la nau nova.
Cronologia:
1870 - s. XX
Accés:
Fàcil. Trencall a l'est de la C-17 a l'altura del Despujol (km 71,200).
Usos : actual:
Cap
Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil (1870-1999)
Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent
Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent
Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent
Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent
Estat de conservació : entorn proper:
Bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Els edificis estan tancats.
Cartografia:
ICC. Sant Hipòlit de Voltregà 294-3-8. E.1:5000