Trobem una estructura de l'edifici pròpia d'una gran farinera, amb bona part conservada del segle XVIII (inscripció de data 1779, al costat oest, a sobre d'una entrada tapiada). El rec del molí arriba al molí de Verges i forma una petita bassa (d'uns 5 x 5 m), que proveïa l'aigua necessària per al funcionament del molí. Actualment, a la bassa podem veure les noves comportes, instal·lades fa pocs anys, amb la intenció -de moment fracassada- de reactivar la central. De la central es conserven la turbina i l'alternador (marca Rechtslauf, model Worsïcht), en bon estat.
Observacions:
El molí està situat al límit de les muralles que envoltaven la vila, en un entorn on el rec del molí ressegueix les antigues construccions de pedra, actualment habitatges, que formaven part d'aquesta muralla.
Dades històriques:
L'actual construcció va substituir un antic molí hidràulic al mateix emplaçament que els senyors de la baronia de Verges tenien en la seva propietat ja durant el segle XV. Inicialment era un molí hidràulic fariner, de pinsos i de gra d'aresta, i és a inicis del segle XX que compartirà aquesta activitat amb la de central hidroelèctrica. La central va deixar de funcionar el 1972 i pels volts del 2000 hi va haver un intent de reactivar l'activitat de la central, que no va reeixir a causa de problemes de subministrament de l'aigua, especialment amb la Junta d'Aigües de Girona.
Cronologia:
S. XV-XVIII-XX
Accés:
Fàcil. Al sud del nucli urbà, al costat esquerre de la carretera de la Bisbal.
Usos : actual:
Cap. Abandonat
Usos : Inicial:
Molí
Usos : Altres:
Central hidroelèctrica.
Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo
Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo
Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo
Estat de conservació : entorn immediat:
Bo
Estat de conservació : entorn proper:
Bo
Protecció existent:
Cap
Protecció fisica existent:
Edifici tancat.
Cartografia:
ICC. Verges 296-6-6, E 1:5000